„Ще дойдат вълци в овчи кожи“

Тези думи на св. Йоан Рилски припомни православният свещеник о. Йордан Карагеоргиев в разговор по повод на т. нар. „Фестивал на здравето“, който ще се проведе в Стара Загора на 14. и 15. октомври. Организаторите му претендират, че ще популяризират „здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве“. Събитието се осъществява „с финансовата и логистична подкрепа на Община Стара Загора“, четем на сайта на Общината.

Според предварително обявената програма, фестивалът събира наедно „Фалун Дафа“, „холистично възпитание“, „Аюрведа“, спектакъл по „требника“ на Розмари де Мео, „фолклорни магии“, „йога, йога, йога…“, „медитация, медитация, медитация…“, „мандали“, източни бойни изкуства, „паневритмия“ и т.н. и т.н.

(Журналистът Петър Марчев е подбрал информация от глобалната мрежа за някои от тези понятия.)

Православните християни би трябвало да са наясно какво, или по-точно кой се крие зад цитирания пищен коктейл от чуждици. За жалост обаче, дори когато е кръстен православно, българинът масово не познава собствената си вяра. Не знае, че Бог не е безлична сила, а Личност. Че тази Личност зачита правото ни на свободен избор. Че правилният избор в отношенията ни с тази Личност ще ни даде всичко онова, което понякога привидно ще получаваме, а всъщност безуспешно ще търсим в езическия тюрлюгювеч, който ни заобикаля. Защото трябва да знаем и това: в невидимия духовен свят има не само светли, но и тъмни духовни сили. Не всичко духовно е добро. И както е казано: Да внимаваме! Общуването с тъмните духовни сили е коварно и носи страшни последици, които не се измерват с перспективата на земния живот.

Започнахме този текст с едно напомняне от старозагорския свещеник о. Йордан Карагеоргиев. Попитахме го какво би казал – в  качеството си на православен духовник – на хората, които са приели свето Кръщение, имат себе си за православни християни, но ще отидат на т.нар. „Фестивал на здравето“ – в стремежа си към здраве и съвършенство. Той отговори: „Като духовник, бих им препоръчал да се запознаят с истината за източните учения – има достатъчно информация, ако човек се поинтересува. Нека наистина да премислят, преди да тръгнат по тоя път, който, за голямо съжаление, е път към нищото. Ние, като Църква и като православни християни, трябва да разпространяваме повече информация в тази посока, защото хората се подлъгват. Не може полуистината да води към Истината. Трябва да сме много внимателни, защото, както казваше св. Йоан Рилски, ще дойдат вълци в овчи кожи“.

В близко бъдеще на сайта на Старозагорската митрополия ще бъдат публикувани откъси от книгата „Йога – път към мрака“, каза още о. Йордан. От Църквата ще предоставят на институциите в града брошури с информация за православната позиция по отношение на източните учения.

„Фестивалът на здравето“ стартира в деня, когато се чества най-българската светица – св. преподобна Петка Търновска; провежда се в сградата на Народно читалище „Св. Климент Охридски“; голяма част от проявите му са насочени към деца и младежи. Само един коментар: Да внимаваме!

 

Милена Иванова-Андреева

 

По повод „Фестивала на здравето“ разговаряхме и с о. Стефан Чалъмов, от храм „Св. Троица“ – Стара Загора.

Интервюто с него може да видите тук:

О. Стефан Чалъмов: Няма безобидни „заместители“ на Христос. Животът е перманентен избор между добро и зло

Споделяне