Стара Загора – между почитта към св. ТЕОДОР ТИРОН и кукерското сборище

Векове наред, до началото на 60-те години на миналия век, старозагорци са приемали и са чествали официално като свой покровител светеца воин св. Теодор Тирон. Православните християни в града го почетоха и днес. По традиция мнозина от тях се изкачиха на „Аязмото“, където се намира църквата „Св. Теодор Тирон“, за да станат съпричастни в богослужението и празника.

След края на службата предстоятелят на храма о. Димитър припомни пред миряните значението на св. Теодор като духовен покровител на старозагорци и подчерта, че на мястото на днешния храм е имало православна църква още от времето на св. цар Борис-Михаил.

За съжаление, додето православните участваха в истинското „общо дело“ – светата Литургия, и отдаваха почит на древния покровител на Стара Загора, централно събитие за града стана кукерското сборище на площада пред общинската администрация. Стотици  (повечето от тях вероятно несъзнателни) почитатели на езическата традиция се включиха в поредното издание на Фестивала на маскарадните игри, като участници и като публика.

Християни коментираха, че това съвпадение съвсем не е случайно. През ІV век, когато императорът Юлиан Отстъпник искал със сила да наложи отново езичеството, наредил да напръскат с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и така християните да се осквернят несъзнателно, докато се хранят. Тогава, по Божи промисъл, св. Теодор Тирон се явил на Цариградския архиепископ, открил му Юлиановите козни и му заръчал да предупреди верните –  да не купуват храна от пазара, а да се хранят със сварено жито. Днес на пазара на забавленията ни се предлага какво ли не, понякога с етикета на традицията и родолюбието.

 * * *

Старозагорският храм „Св. Теодор Тирон“ е известен и със стенописите си, дело на именития Николай Ростовцев. В средата на 2015 г. църковното настоятелство започна дългоочакваната належаща реставрация на уникалните „мозаечни“ изображения. Част от тях вече са обновени – грейнаха под ръцете на художник реставратора Климент Атанасов, но за довършване на реставрацията са необходими още средства. Който има възможност и желание, би могъл да внесе своята лепта по сметката на храма:

Банка ДСК – Стара Загора

Фонд Църкви и манастири – за храм „Св. вмчк Теодор Тирон“ (Аязмото)

IBAN: BG84 STSA 9300 0005 7342 85

BIC: STSABGSF

(За връзка: 0897 24 81 47, о. Димитър)

 

Интервю с реставратора на стенописите –

художника Климент Атанасов, четете тук.

Споделяне