Слънцето свети през покрива на храм „Свето Възнесение”

Когато има слънце. Когато вали обаче, е по-различно.

Църквата „Свето Възнесение Господне” в старозагорското село Тракия е построена през 1930 година, по инициатива на тогавашния енорийски свещеник Василий Тенев. Храмът е изграден със средства от Дирекция ДИПОЗЕ – както и много други селски храмове, издигнати наново след унищожителното земетресение от 1928 г. Осветен е на 18.10.1931 г. от Н. Впр. Старозагорския митрополит Павел.

Днес храм „Свето Възнесение Господне”спешно се нуждае от поправка на покрива. Ремонтът не е по силите на енориашите. В селския бюджет за тази година също няма планирани средства, с които проблемът да бъде решен, каза кметът на село Тракия Ради Желязков. За да се финансира начинанието, трябва предварително бюджетно планиране и одобрение от Общинския съвет в Опан. Така че ако се следват бюрократичните правила, пари за ремонт на храма ще има най-рано през следващата година. А дотогава предстоят доста дъждовни, снежни и пак дъждовни месеци.

 

Енорийският свещеник о. Димитър Димитров се обръща със сърдечна молба към всички, които могат, да помогнат. Телефонът за връзка с него е 0889147829.

Споделяне