Семейство дойде при св. Йоан да благодари за рожба

Малката Юлия от с. Труд, Пловдивско, е родена на 22 март 2016 год. Родителите й дълго били бездетни. „Повече от 10 години нямахме детенце – разказва майката Димитричка. – Със съпруга ми Атанас дойдохме в Рилския манастир, четоха ни молитви и я измолиха от св. Йоан, а св. Йоан я измоли от Бога за нас.”

Съпрузите са пристигнали в светата Рилска обител за всенощното бдение в навечерието на Успението на св. Йоан, за да благодарят на Бога и на светеца за своята дъщеричка.

о. Кирил

Тук е и енорийският им свещеник – отец Кирил Тошев, от храм „Св. Троица” в село Труд. Той познава отблизо премеждията, през които е преминало семейството на Атанас и Димитричка и си спомня добре деня, когато са дошли с молитва при св. Йоан: „Пристигнахме тук с автобус, група от около 50 човека. Взехме и това семейство – да се помолят, защото дълго бяха бездетни. Правили са дори няколко опита инвитро, но безуспешно.

Молитвата тогава извърши архимандрид Варлаам, в параклиса „Рождество Христово”. И когато ги изпращаше, им каза: „Като се роди детето, да дойдете да благодарите на св. Йоан”. И сега те идват да благодарят. След молитвата са били заченати два плода, а майката е слабичка и се тревожили как ще износи близнаци. Но Господ промисля за всичко – единият плод по естествен път не се развил”.

Може да се каже, че това е едно от съвременните чудеса на св. Йоан, заключава отец Кирил и подчертава, че майката Димитричка се приобщила към Църквата още преди да забременее. Посещавала редовно богослуженията, проявила силна вяра и Бог откликнал на надеждата й. 

Днес малката Юлия е на година и половина, но вече разпознава св. Йоан на иконите, целува лика му и му пали свещички. Хиляди поклонници се стекоха в Рилската света обител, за да почетат светеца и неговия празник.

Милена Иванова-Андреева

Споделяне