Св. Игнатий Старозагорски – да отстояваш любовта

Християнската църква е общност от хора, които са обединени не от меркантилен  интерес, нито от някаква идеология. Това, което ги свързва, е любовта – любовта към Бога и към ближния, любовта към самата любов. Защото знаем, че нашият Бог е не просто любящ, Той Е любов – по същността Си („който не люби, той не е познал Бога, защото Бог е любов“ (1Иоан 4:8).

Житието и страданието на небесния покровител на Стара Загора св. Игнатий е мъченическо свидетелство за всесърдечно отстояване на любовта и вярата. Животът му е подвиг – в красивия смисъл, който равноапостолните светци Кирил и Методий са вложили, когато са изковали тази дума. Нейният корен „двиг“ идва от „движа се“ и показва непрекъснат стремеж към Бога, упорито движение към Него. Оттам иде и думата „подвижник“.

В движението на св. Игнатий към Бога, неговият земен живот приключва с доброволна жертва. Какво прегрешение изкупува той с тази жертва? Какъв е грехът на св. Игнатий? Да не би да се е отрекъл от Христос? Не, не е. Но е обещал да го направи! Само заради това обещание той отива на доброволна мъченическа смърт – отива да заяви на всеослушание своята любов към Христа Бога, отива да положи душата си за Любовта.

Колко недостижими и дори странни ни изглеждат днес нравствените мерки и теглилки на светеца. Изгубили сме градивната боязън от Бога и вместо да имаме Божия страх, сме се оплели в земни страхове. Не дръзваме дори да заявим на всеослушание вярата си. Когато сме в храма, изповядваме Христос като Господ и Син на Живия Бог, но снишаваме глас, когато сме в света. Не смеем да отстояваме вярата си в Единия Бог в Троица, нито че нашето изповедание е единствено правилната прослава на Бога. Приели сме компромисно, че в публичното пространство това звучи крайно и нетолерантно. В този смисъл мъченици като св. Игнатий започват да стават неудобни в днешно време – животът им непосилен, а кончината им една такава, политически некоректна.  От мързел вече не четем пространното житие на светеца – изисква време и концентрация. Затова по-често прибягваме до съкратени варианти – там като че ли са спестени най-смущаващите политическата коректност приказки.

В Стара Загора скоро ще бъде завършен и осветен храм, посветен на св. Игнатий. Този храм ще засили връзката на града с неговия небесен покровител. Този храм се издига като едно напомняне за това кои сме, в какво и как трябва да вярваме, кое е истинското и кое – ефимерното.

Има едно слово на митрополит Климент Търновски (Васил Друмев), произнесено на Неделя Православна. Публикуваме откъси от него поради актуалността му. И защото 8 октомври – празникът на св. Игнатий, е своего рода Старозагорската Неделя Православна – празник, на който почитаме тържеството на Православието.

Честит празник!

Милена Иванова-Андреева

Текстът е публикуван в Брой 7 на „АЯЗМО“ – списание за православен живот (Стара Загора)

Споделяне