О. Харалампос Пападопулос с книги на български език

Българските читатели вече познават о. Харалампос Пападопулос от публикуваните в интернет негови текстове, преведени от Константин Константинов. Младият клирик на Критската архиепископия е любим автор и събеседник за многобройната православна гръцка аудитория. Вече и на български език излязоха негови книги – „Всичко е път“ и „Всеки край е едно начало“. Преводач отново е Константин Константинов, издател – „Задругата”.

„В своите текстове отец Харалампос Пападопулос е последователен и точен, особено когато говори за греха и за отклоненията в човешкото поведение и психика, които са така често срещани днес – казва Ренета Трифонова от „Задругата”, автор на предговорите на

двете книги. – Грехът (amartia) е винаги свързан с някакво отклонение, с пропускане на целта. (На български език гръцката дума amartia превеждаме като „грях“, но точното й значение е „пропускане на целта“.)

„Всичко е път“ е книга за онези от нас, които постоянно пропускат целта и тя им изглежда далечна и непостижима. Разминаваме се с нашите желания и стремежи, защото много често „пропускаме целта“ и постоянно живеем в очакване за нещо прекрасно, красиво, необичайно и …неслучващо се, вследствие на което в един етап от живота си можем да изгубим смисъла на своето съществуване и да изпаднем в депресия.

Както тук, така и в книгата си „Всеки край е едно начало“, отец Харалампос Пападопулос обръща особено и специално внимание на депресията, защото много хора страдат от тази болест – те ежедневно „пропускат целта“ и смисъла на живота си, постоянно са депресирани,

а депресията е страдание. От постоянното търсене на земен успех и щастие, много от тези хора не могат да срещнат себе си, своето вътрешно „аз“, с което да поговорят и да се разберат. Затова и книгата започва с изясняване на понятието „грях“ – онова, което хората обикновено не могат да приемат за себе си – че първородният грях ги е повредил и ще им трябват много усилия, за да достигнат до състоянието на хора, които Бог е сътворил, за да бъдат „венец на творението“.

Откъс от „Всичко е път” четете в новата книжка на списание „Аязмо”.

Книгите на о. Харалампос вече се разпространяват в по-големите градове на страната. Повече информация за тях търсете на сайта „Задругата”, както и тук .

Споделяне