Осветиха храм „Св. вмчк Георги“ в старозагорското село Могила

На 2 юли 2017 г., когато светата ни Църква почита Полагането на честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна, християните от Старозагорска епархия се сдобиха с нов православен храм. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, в съслужение с протосингела архимандрит Богослов и свещеници от епархията, освети храм „Св. вмчк Георги“ в село Могила.

Това стана възможно благодарение на многолетните трудове на жители на селото и на други ревностни християни. Още през Рождественския пост на 2004 г. инициативен комитет от с. Могила внася в Старозагорската митрополия предложение за изграждане на православен храм в селото, с молба да бъде утвърден състав на Църковно настоятелство. В отговор, Епархийският съвет утвърждава църковно настоятелство при новостроящия се храм, с председател Негово Всеблагоговейнство протойерей Петър Радев.

Неслучайно настоятелите избират за небесен покровител на храма св. вмчк Георги – когото имат за свой молитвен застъпник животновъдите. Главният поминък на местното население са земеделието и животновъдство – от време оно в Могила занаятчии почти няма и селото празнува своя събор на 6. май, когато светата Църква почита паметта на великия Христов мъченик, победоносец и чудотворец.

Две години след основаването на инициативния комитет, през декември 2006 г., вече е осигурен терен за изграждането на храма – дарение от Община Стара Загора.

На 5. май 2008 г. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион отслужва тържествен водосвет и чинопоследование за полагане на крайъгълния камък на православен храм „Св. вмчк Георги“ в село Могила.

Многобройни са ктиторите на храма. Той е изграден с доброволните усилия, безвъзмездния труд и спомоществувателството на десетки хора. Проектът за изграждането му е дар от екип на фирма „Респект `93“ с ръководител инж. Стефко Драгов. Геодезическото заснемане е извършено безплатно от „Глобал гео“ с управител инж. Румен Георгиев. Неоценима е помощта от „Тенстрой“ ООД – с управител Теньо Узунов, които даряват строителни материали и извършват безвъзмездно строителство. Сред ктиторите са Пламен Бояджиев, Пламен Господинов, Николай Колев, Димо Вълков и техните семейства, както и много жители на селото.

Село Могила се намира в сърцето на Старозагорска епархия, в непосредствена близост до престолния град. Възникнало по време на турското робство, на основата на съществуващите в района четири чифлика, където основната работна ръка били българи – овчари и ратаи. През 1879 година жителите на Могила изградили първото училище в селото, а през 1930 г. било основано и читалище – на името на св. Климент Охридски, – което и досега развива богата културно-просветната дейност. Днес Могила е живо и красиво село, с голям парк и нова водопреносна мрежа. По документи, постоянните жители на селото са около 730, но реално в него живеят целогодишно над 1000 души, повечето от които изповядват православната вяра.

Преди да се сдобият със собстве храм, жителите на Могила приемали свето Кръщение и се черкували в храм „Св. Архангел Михаил“ в близкото село Преславен – от стъпките им се образувала пътека, която свързва двете села, свидетелстват възрастни хора. Днес православните християни в селото вече имат свой Дом Божий, дом за молитва. И да даде Господ, да вървят по пътеката на своето спасение.

Милена Иванова-Андреева

 

МОМЕНТИ ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМА:

Олтарната икона на св. вмчк Георги

Олтарната икона на св. вмчк Георги

Коленопреклонна молитва

Коленопреклонна молитва

Н. Впр. Старозагорският митрополит Киприан

Н. Впр. Старозагорският митрополит Киприан

Предстоятелят на новия храм о. Петър Радев

Предстоятелят на новия храм о. Петър Радев

Доайенът на клироса о. Тодор (в средата) заедно с о. Климент (вляво) и о. Илиян

Доайенът на клироса о. Тодор (в средата) заедно с о. Климент (вляво) и о. Илиян

о. Евгени, предстоятел на храм "Св. Троица" - Ст. Загора

о. Евгени, предстоятел на храм „Св. Троица“ – Ст. Загора

о. дякон Любен

о. дякон Любен

Автор на стенописите е Албена Димчева Димитрова

Автор на стенописите е Албена Димчева Димитрова

Зам.-кметът на Стара Загора - Иванка Сотирова, разглежда стенописите на храма

Зам.-кметът на Стара Загора – Иванка Сотирова, разглежда стенописите на храма

Трапеза за християните, участвали в тържеството

Трапеза за християните, участвали в тържеството

Майсторът на курбана - Иван Иванов

Майсторът на курбана – Иван Иванов

Леля Радка и леля Йорданка, която поддържа двора на храма

Леля Радка и леля Йорданка, която поддържа двора на храма

Св. Георгие, моли Бога за нас!

Св. Георгие, моли Бога за нас!

Споделяне