Митрополит Киприан: Имаме дълг към младите хора

В навечерието на Въведение Богородично едноименният старозагорски храм събра за празнична вечерня с петохлебие двама архиереи – Техни Високопреосвещенства Старозагорския митрополит Киприан и Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, и  свещеници от епархията. Много миряни дойдоха да почетат празника на Божията Майка, който е и Ден на християнското семейство и православната младеж.

След службата Н.Впр. митрополит Киприан произнесе вдъхновено слово за дълга, който всички членове на Христовата Църква имат към младите хора и подчерта незаменимата роля на семейството в обществото. „Има ли любов и почитание в семейството, има ли вдъхновение от Христовия закон, основата е добра – тогава и зидарията на обществото ни ще бъде добра”, каза той.

Да имаме любов към онези, които искат да влязат в храма Божий, призова владиката: „Младостта не е порок.

МЛАДОСТТА Е НАДЕЖДА И УСТРЕМ

Да си млад означава да се учиш и да бъдеш последовател на този, който те е въвел в истината, в добротолюбието, в милосърдието, и най-вече – в покаянието. Защото всички сме грешни на тази земя. Всички носим своя кръст, който е даден от Господ. Всички имаме свои терзания, своята мъка и своята радост. Добре е, когато тя е споделена в храма Божий, между събратя”.

„Ние, които сме духовни предводители на Христовата Църква тук, на земята, с нашите съработници Божии – нашите събратя свещенослужителите, имаме дълг към младите хора. Младежите са потенциалното бъдеще на България. Ако ние не ги търсим, не ще ги и намерим. Нашата отговорност, като архипастири на Българската Православна Църква, и на моите събратя – свещенослужителите от Старозагорска епархия, е именно

ДА ТЪРСИМ НАШИТЕ МЛАДИ ХОРА,

за които днес с огромна болка споделям, че ги няма между нас. И това може би е наша грешка. Но дай, Боже – и Бог ще ни поучи да направим занапред така, че младите да влязат в храма Божий, да намерят Христа, да намерят истината, любовта и себеотрицанието в името Господне. Ако ги намерим, наистина сме благословени от Бога.”

Архиереят пожела и призова  на този ден през следващата година, а и всяка неделя, младите хора да бъдат в храма: „Да ги потърсим, да ги намерим и те ще влязат – щом имаме любов, добротосърдечие и добротолюбие. Това може да стане единствено и само по Божие допущение. Както малката Мариам е влязла в храма Божий, нека в нашата Старозагорска епархия повече млади хора да присъстват в храма, благодарение на всички нас, които се молим за това”.

 

По традиция в навечерието на Въведение Богородично в Стара Загора идва гост лектор от Богословския факултет на СУ „Св. Клиемент Охридски”. Тази година за Деня на християнското семейство говори доц. д-р Костадин Нушев. Любителски запис на неговата лекция може да видите ТУК.

Споделяне