Изложба за руското царско семейство в Созопол

Фотоизложба „Последният руски император. По пътя към Голгота” беше открита в Центъра за занаяти и изкуства, гр. Созопол, броени дни преди да се изпълни столетието от смъртта на новоканонизираните мъченици от руското царско семейство.

Инициатор и главен организатор на изложбата е Веселина Борисова от Бургас, счетоводител по професия, която, както сама признава, била потресена от детайлите около смъртта на Николай Втори и неговото семейството.

Веселина Борисова

Веселина Борисова

„Тази зала в момента е галерия на светостта – каза Борисова при откриването на изложбата. – Погледнете лицата на снимките, няма и следа от пошлост. Това са лица на хора, които са верни на Бога. Те не са избягали в чужбина, приели са доброволно мъченическата си смърт, независимо че нееднократно са били предупреждавани какво ги очаква.”

На 17 юли 2018 г. се навършват 100 години от мъченическата смърт на последния руски император, неговата съпруга и петте им деца, които бяха канонизирани от Руската православна църква през 2000 г. През годините се появиха различни версии, свързани с тяхната кончина, включително и такива, според които руското царско семейство е избегнало разстрела в Екатеринбург; останките, които се смятат за техни, не са автентични, а РПЦ е избързала с канонизацията.

Междувременно се провеждаха сериозни изследвания за идентификация на останките. На 16 юли 2018 г. беше официално оповестено, че

 

ОСТАНКИТЕ СА АВТЕНТИЧНИ

В ранното утро на 16 юли 2018 г. Следственият комитет на Русия съобщи резултатите от молекулярно-генетичната експертиза на предполагаемите останки на царското семейство. Според съобщението, учените са оповестили, че останките съответствата на „семейна група от майка, баща, четири дъщери и син”. Освен това изследователите са проучили генетичните профили от костните останки, както и от живи към момента родственици на семейство Романови по бащина и по майчина линия, и са потвърдили, че останките принадлежат на Николай Втори и членовете на неговото семейство.

Но главен аргумент в полза на автентичността на останките на царското семейство е станало сравнителното проучване на генетични образци на император Александър Трети (ексхумиран в катедралния храм „Св. Петър и Павел” в Санкт Петербург) и на загинал човек, „идентифициран като бившияя император Николай Втори”. Експертите са достигнали до извода, че те се явяват родственици на ниво „баща – син”.

За вярващите въпросът за автентичността на останките е особено важен, тъй като от това зависи дали те могат да се почитат като свети мощи.

Владимир Легойда

Владимир Легойда

Църквата ще разгледа резултатите от работата на експертите по царските останки, заяви председателят на Синодалния отдел за връзки с обществеността Владимир Легойда. Това ще стане, след като приключат повторните експертизи. Става дума за две повторни медицински (антропологични) експертизи, експертиза за авторство и историческо-архивна експертиза. В тях участват видни учени, които анализират близо 2000 документа, включително и такива, които са открити през 2017-2018 г. в чуждестранни архиви и не са изследвани досега.

Императорът при канонизацията на св. Серафим Саровски, 1903 г., Дивеево

Императорът при канонизацията на св. Серафим Саровски, 1903 г., Дивеево

 

По идея на организаторите изложбата се съпътства от прожекции на филма „Оклеветеният цар”, с автор Сергий Алиев (на снимката), който беше на откриването

По идея на организаторите изложбата се съпътства от прожекции на филма „Оклеветеният цар”, с автор Сергий Алиев (на снимката), който беше на откриването

Поздрав за посетителите при откриването на изложбата

Поздрав за посетителите при откриването на изложбата

 

Споделяне