Доц. д-р Николай Янев: ВЯРАТА В БОГА е най-естественото за човека нещо

На 11 и 12 февруари 2017 г. Пловдивска света митрополия организира „Дни на свети Лука“, посветени на светителя хирург, чудотвореца архиепископ Лука (Войно-Ясенецки) Симферополски. Духовните събития, посветени на св. Лука, както и тържествата, свързани с 10-годишнината от интронизацията на Н. Впр. Пловдивския митрополит Николай, бяха подобаващо отразени в медиите. Ние ще си позволим да обърнем вашето внимание към една личност, която формално стои извън духовния фокус на събитията, за които говорим, и съвсем закономерно остана извън светлината на прожекторите. Това е личността на доц. д-р Николай Янев – човека, който представи пред аудиторията в залата на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ в Пловдив книгата „Светителят хирург“, посветена на св. Лука. Защо искаме да ви запознаем с него? Първо, защото хора като него благовестят с начина си на живот. Второ, днес не се срещат често млади практикуващи хирурзи с научни степени и кариера във водещи световни клиники, които искрено и с радост изповядват на всеослушание вярата си в Бога. Трето, постиженията в медицината на св. Лука (Войно-Ясенецки) изглеждат по един начин, когато четеш за тях, и съвършено различно, когато за тях говори съвременен хирург. И не на последно място, защото младите успешни българи, които избират да останат в България, прогресивно намаляват.

И така, кой е д-р Николай Янев? Да погледнем краткото му животоописание.

Роден е през 1976 г. Завършва с отличен успех и стоматология, и медицина в Медицински университет – София. Придобива специалност по Лицево-челюстна хирургия и защитава успешно докторска дисертация на тема: „Механизъм насочено лечение на болката: експериментални модели и фармакологични въздействия“. Работил е в Клиниката по лицево-челюстна хирургия на ВМА – София, в Специализираната болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия – София. От средата на 2012 г. е част от екипа на Клиниката по заболявания на главата и шията в University College Hospital – Лондон, който е един от най-големите и престижни болнични тръстове във Великобритания. Там д-р Янев работи основно по въпросите на Лицево-челюстната онкология и комплексните (микросъдови/трансплантационни) реконструкции в областта на главата и шията. От средата на 2013 г. е хирург в екипа по Лицево-челюстна хирургия на клиниката „Глава и шия“ в Royal Derby Hospital, където, освен по въпросите на онкологията и реконструктивната хирургия, работи и в областта на Ортогнатичната хирургия, както и в областта на микроинвазивната и комплексната хирургия на долночелюстните стави.

Членува в Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, Сдружението на оралните и лицево-челюстни хирурзи в България, Европейската асоциация по черепно-челюстно-лицева хирургия (EACMFS), Световната асоциация по орална и лицево-челюстна хирургия (IAOMS), Английския медицински съвет (General Medical Council) и Английския стоматологичен съвет (General Dental Council). От 2010 г. е представител за България на Европейската асоциация по черепно-челюстно-лицева хирургия (EACMFS), а от 2011 г. – и на Световната асоциация по орална и лицево-челюстна хирургия (IAOMS).

Наскоро е хабилитиран като доцент в Медицински университет – Плевен.

Семеен, баща на две деца.

Ето този човек, чието CV току-що прелистихте, определя вярата в Бога като най-естественото за човека нещо. И искрено се учудва на тези, които се учудват на неговата вяра.

Като мнозина в днешно време, д-р Николай Янев достига до вярата в Бога без да е получил религиозно възпитание в семейството. „От моите близки вярваща е била само прабаба ми, която е починала, когато съм бил на две години – разказва той, – но сигурно тя се е помолила за мен. Когато влизах в храм, за да запаля свещ, усещах, че в Църквата струи благодат и сила.“

Д-р Янев е духовно чедо на Н. Впр. Пловдивския митрополит Николай. Среща го, докато е студент. По това време дядо Николай е протосингел на Софийска епархия. „Бях силно впечатлен от неговата искреност и себеотдаденост в служението – спомня си д-р Янев. – От него получих пример и духовно ръководство.“

През 2001 г. д-р Янев е постриган за иподякон на Българската православна църква.

С вълнение иподяконът хирург разказва за своята среща със светителя хирург – св. Лука (Войно-Ясенецки): „Аз съм дошъл на този свят 15 години след като той е бил напуснат от св. Лука. А сега изминаха близо 15 години, откакто видях истинския образ на този бележит хирург. Бях чел за него в българския учебник по Гнойно-септична хирургия на проф. Стоян Попкиров. Моите по-възрастни и опитни колеги споменаваха името на знаменития проф. Войно-Ясенецки като референция при някое клинично обсъждане, в ранните ми години на специализант по лицево-челюстна хирургия.

Срещнах св. Лука един ден, когато разглеждах огромен брой чуждоезични медицински издания, изложени на професионален книжен базар. Погледът ми бе привлечен от „Очерци по гнойна хирургия“. След рисунката, която изобразява хирургичен достъп в областта на шията и от която аз дълбоко се интересувам, веднага погледнах името на автора – В. Ф. Войно-Ясенецки, същият, чието име бе останало поради някаква причина в съзнанието ми.

Взех с интерес книгата в ръце и машинално я обърнах, за да погледна задната корица. От там гледаше достолепно един епископ – с було и енголпие. С недоумение обърнах бързо книгата обратно и се взрях в името. Тогава чак забелязах малките букви, добавени в скобите под него (Архиепископ Лука). Това ли е професорът? Но той е духовник, дори епископ… Как така едновременно?

Разсъждавайки напрегнато по този начин, обърнах книгата отново и започнах да чета редовете на задната корица: успехи в медицината, духовен път, затвор, заточения, нови успехи в медицината, архиерейско служение, Кримска епархия – на един дъх достигнах почти до края: „На 11. юни 1961 г. завърши земният път на архиепископ Лука“. Но последният ред ме разтърси истински: „На 22. ноември 1995 г. Симферополският и Кримски архиепископ Лука бе причислен към лика на светиите на Православната църква“. Като че ли благодатен гръм премина през душата ми – това е значи проф. д-р Валентин Феликсович Войно-Ясенецки – свети Лука Кримски, светителят хирург…“

Да разкаже за жизнения път на св. Лука (Войно-Ясенецки), д-р Янев смята за радост и чест. Той се стреми да помогне на повече хора да достигнат до своето познанство със светителя чудотворец. Защото това е „познанство, което е защитавало, просвещавало, ободрявало и насърчавало не само нас православните християни, но и мнозина инославни или иноверни люде, които с искреност или от любопитство, или пък поради крайна нужда са пристъпвали да общуват с този дивен Божи угодник – било по въпроси на вярата или с различни тежки здравословни проблеми. Никой не е бил връщан, никой не е бил оставен да страда, всички са приети с любов – но любов истинска, православна, нелицемерна, достигаща до дълбочината на сърцето и изваждаща наяве истината“.

Разказът на д-р Николай Янев за св. Лука (Войно-Ясенецки) четете ТУК

 

Милена Иванова-Андреева

Споделяне