Доц. д-р К. Нушев: Църквата, семейството и училището да работят заедно за благодатното възрастване на младите хора

БОГОСЛОВЪТ ПРИЕ ИПОДЯКОНСКИ ПОСТРИГ НА ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В СТАРА ЗАГОРА

Техни Високопреосвещенства Старозагорският митрополит Киприан и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, в съслужение със старозагорски свещеници, отслужиха празнична св. Литургия на Въведение Богородично в едноименния старозагорски храм.

Традиционно на този ден, по покана на Старозагорската св. митрополия в престолния град гостува преподавател богослов. Тази година гост лектор беше доц. д-р Костадин Нушев, от  Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Доц. Нушев изнесе беседа за Въведение Богородично в неговото навечерие, след вечерната служба (виж ТУК и ТУК). По време на светата Литургия в празничния ден той произнесе и проповед, облечен вече в иподяконски одежди – защото в края на утренята беше постриган за „четец и певец“.

„Възприех поканата на Старозагорска митрополия с голяма радост – каза доц. д-р Нушев.  –  Благовестието в храма е нещо изключително за всеки вярващ човек, особено за нас, които се занимаваме с богословие. Според дядо Киприан такава е била Божията воля – да бъда постриган на този празник. Има може би някакъв знак, защото днешният празник бележи началото на въвеждането на децата в храма. Усилието, което и Българската православна църква, и всички ние полагаме за обновление на духовното просвещение, на религиозното образование, трябва да бъде свързано и със семейството, и с училището. Да се опитаме да намерим единството на тези три основни духовни институции – Църквата, семейството и училището. От тях зависи израстването, образованието и въвеждането на младия човек в живота, но и в духовния живот, в знанието, но също и във вярата, пътят на професионалното и общественото служение, но също така и пътят на благодатното духовно възрастване и служение на Бога.”

Доц. Нушев каза, че

СВЕТИЯТ СИНОД Е ОПРЕДЕЛИЛ МИТРОПОЛИТ КИПРИАН

да отслужи светата Литургия в параклиса на Богословския факултет на патронния празник на университета – в деня на св. Климент Охридски: „Когато богословите идват в храма и приемат благодатното служение за благовестие на словото Божие и от друга страна, когато архиереите идват при нас, в академичната общност, това е израз на двустранното ни съдействие и сътрудничество , на взаимното проникване между благодатния живот на Църквата и богословската наука. Защото богословието е духовен плод на Църквата, а Църквата е духовна майка на богословието. Ние трябва заедно да възрастваме и да си помагаме”.

 

Храмовият празник продължи с приветствие от питомци на Осма детска градина „Светулка”, които изучават СИП „Религия” под опеката на о. Живко Желев. „Снощи казахме, че трябва да се молим и да работим, за да дойдат в храма младите хора. Днес вече виждаме плодове на това усилие”, каза по този повод митрополит Киприан.

Споделяне