Деца рисуват Бога

Едно събитие, което произведе – и видими, и невидими – само хубави неща.

Това, което видяхме, се видя много добре – отекна, прочу се и го съпреживяха мнозина: на 19 април в Малката зала на Художествената галерия в Стара Загора беше открита благотворителна изложба на децата от Ателието по иконопис при неделните училища „Св. Игнатий Старозагорски“ и „Св. Троица“.

За втора поредна година, с благословението на Старозагорския митрополит Галактион, питомците на Ателието показват и предлагат за откупка творбите си, за да подпомогнат със събраните средства да бъде възстановена сградата на бившата дърводелна, която се намира в двора на храм „Св. Троица“, и там в бъдеще да се настанят двете неделни училища.

Отците Йордан, Стефан и Иван от храм “Св. Троица” отслужиха водосвет за начало на изложбата. Редом с тях са ръководителката на Ателието по иконопис Зорница Иванова и директорът на галерията Марин Добрев, който се превърна от домакин в сърдечен съмишленик на събитието

До редакционното приключване на броя, от тазгодишната изложба бяха събрани над 2000 лв. Половината от сумата е платена от ТЕЦ „Марица-изток 2“. От енергийното дружество са откупили всички рисувани на дърво икони, за да ги използват служебно като сувенири, като са получили заедно с детските творби и професионално зографисаната икона „Не ридай Мене, Мати“, дело на ръководителката на Ателието Зорница Иванова.

Иконите, които не са продадени, ще бъдат изложени в храм „Св. Троица“ след приключването на изложбата, която ще остане в галерията още две седмици, съобщават от неделните училища.

Онова, което остана невидимо за очите, е може би най-ценното. За него можем само да се догаждаме. Какво ли става в сърцето на детето, когато то рисува образа на някой от светците или на самия Бог? Какво е това общение, какъв е този разговор? „За децата процесът беше дълъг, труден, но много приятен и завладяващ – разказа Зорница. – Каузата да подпомогнат обновяването на сградата, предназначена за самите тях, за това, което обичат да правят в неделното училище, беше цел, която те не забравяха, докато работят. Научиха интересни неща за иконографското изкуство, обогатиха знанията си, докато се докосваха до свещените изображения и ги пресъздаваха.“

С масово посещение на изложбата и с откупки, старозагорската общественост демонстративно подкрепи малките иконографи и отсега очаква бъдещите им начинания.

Пожелаваме успех на творците от Ателието и ги поздравяваме, че успяха да произведат положителна църковна новина в публичното пространство. Не че за одобрението на света работим, но да проповядваме с делата си съвсем не е излишно.

Милена Иванова-Андреева

 

Текстът е публикуван в Брой 4 на „АЯЗМО“ – списание за православен живот (Стара Загора)

Споделяне