Ден на християнското семейство в Детска градина „Звездица“

По традиция, и тази година децата, които изучават свободноизбираем предмет религия в 58-а детска градина в старозагорския квартал „Железник“, отпразнуваха заедно със своите родители Въведение Богородично – Деня на християнското семейство. „На този ден родителите на Пресвета Богородица – праведните Йоаким и Анна, въвели своето момиченце в храма. Дълго време те нямали деца и молели Бог да ги дари с чедо. Св. Анна обещала, че ако роди дете, ще го даде в служба на Бога. И когато малката Мария навършила три години, обещанието било изпълнено. Ето защо този ден е посветен едновременно и на радостта да си родител, и на родителската отговорност: да научиш децата си да различават доброто от лошото и да живеят според доброто, да ги запознаеш с Христос. Този ден е празник на единението и любовта в семейството. Ден на малката домашна църква“, припомниха водещите и пожелаха на присъстващите тържеството да се превърне в обща молитва за здравето и благоденствието на децата.

„При нас Въведение Богородично се празнува повече от десет години. Щом родителите са пожелали децата им да изучават СИП по религия, ние сме длъжни и правим всичко възможно основите на християнството да се преподават на децата по най-добрия начин – с професионализъм и любов“, каза директорката Галина Стрезева.

„Тук децата се възпитават в християнски добродетели и обич към семейството и Родината“, каза Стефка Нанковска, главен специалист в Административно бюро „Железник“. Тя изрази задоволство от силната връзка между децата и техните преподаватели,  и благодари на педагозите от името на обществеността в квартала.

Водосвет за празника отслужиха отците Димитър и Цветан от храм „Св. Николай“, който подпомага духовно и материално православната просвета на децата от тази детска градина.

 

Галина Стрезева, директор на ДГ „Звездица“, заедно със свещениците от храм „Св. Николай“

О. Димитър Димитров (вдясно на снимката) получи навръх Никулден офикия „ставрофорен свещеноиконом“ – отличие, което се присъжда за примерен живот и усърдно плодоносно служение. Ставрофорните (кръстоносните) презвитери са висшата степен в свещенството. Украсеният нагръден кръст, който носят по време на богослужение и извън храма, символизира вярата, която свещенослужителят изповядва и проповядва. О. Димитър е ръкоположен за свещеник през 2005 г. Служи в храм „Св. Николай“ от 2011 г.

О. Цветан Иванов беше ръкоположен за презвитер на 6 ноември т.г. В момента е на стаж в храм „Св. Николай“. Макар и млад, о. Цветан вече си е спечелил име на един от най-добрите преподаватели по религия в Стара Загора.

Споделяне