Бял гълъб на камбанарията

ПЪРВИ ХРАМОВ ПРАЗНИК В СЕЛО БРЯСТОВО

Християни от Новозагорска духовна околия се събраха на 19. октомври в с. Брястово, за да отбележат за първи път празника на осветения наскоро храм, който има за небесен покровител св. Йоан Рилски Чудотворец. Тържествена света Литургия и водосвет отслужи новозагорският свещеник отец Иван Стойнов, който е и предстоятел на храма. Празникът завърши с многолетие за здраве и благоденствие (виж видео тук).

След края на богослужението богомолците не бързаха да се разотиват. Тържеството продължи с почерпка и разговори. По време на тази „литургия след Литургията” местните хора изразиха радостта си,  че в селото има действащ храм. Той бeше осветен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан съвсем скоро – на 17. юни т.г.

Първите писмени сведения за с. Брястово са от 16. век. Селището се е оформило покрай чифлика на турски бей и вероятно по тази причина там не е имало църква. Сега денят на храмовия празник би могъл да се превърне и в събор на селото.

 

БЯЛ ГЪЛЪБ НА КАМБАНАРИЯТА

Храмове като този в Брястово не се срещат често. Той е изграден с усилията на едно семейство – Мариана и Иван Иванови, и техните близки. С благословението на св. Йоан! Защото Рилският Чудотворец се явил насъне на Иван и му заръчал да построи църква в родното си село. Иван може с часове да говори за необикновената си връзка с рилския светец. Но една от интересните случки е свързана с белия гълъб на камбанарията.

Първо да отворим една скобка и да кажем, че сем. Иванови освен ктитори са и труженици в храма. Иван и Марияна пеят на клироса по време на богослужението, поддържат храма, превърнали са двора в райско кътче, увличат в начинанието си родители, децата и внуците. Вероятно и те като всеки човек имат кусури, но едно е категорично – не са топлохладни във вярата! Сигурно затова пред храма няма просто чучур за вода, а чешма, от която тече вода и вино.

Със същия плам Иван прави снимки на храма. Снима с любов това, което с любов е съградил. И един ден, след като снимал, видял на фотоса на камбанарията бял гълъб. Гълъб, който не бил забелязал по време на снимките. Интересното е, че на снимката белият гълъб се вижда в детайли, но без релефност, без обем. Сякаш е изображение на нещо нематериално върху реалния обект на сградата. Иван запазил тази снимка и заръчал да изработят керамично копие на белия гълъб, който днес краси фасадата на храма.

Милена Иванова-Андреева

 

А ЕТО ГО И БЕЛИЯТ ГЪЛЪБ - НА СНИМКАТА...

А ЕТО ГО И БЕЛИЯТ ГЪЛЪБ – НА СНИМКАТА…

 

... И НА КАМБАНАРИЯТА ДНЕС

… И НА КАМБАНАРИЯТА ДНЕС

 

СВЕЩЕНИКЪТ...

СВЕЩЕНИКЪТ…

...И БОГОМОЛНИЯТ НАРОД

…И БОГОМОЛНИЯТ НАРОД

 

ОТЕЦ ИВАН И КТИТОРЪТ ИВАН - В ДЕНЯ НА СВ. ИВАН (КАКТО ГО НАРИЧА НАРОДЪТ)

ОТЕЦ ИВАН И КТИТОРЪТ ИВАН – В ДЕНЯ НА СВ. ИВАН (КАКТО ГО НАРИЧА НАРОДЪТ)

 

ПОРТРЕТ НА КТИТОРИТЕ НА ЗАПАДНАТА СТЕНА НА ХРАМА

ПОРТРЕТ НА КТИТОРИТЕ НА ЗАПАДНАТА СТЕНА НА ХРАМА

 

ВОДОСВЕТ ЗА ЗДРАВЕ И БЛАГОДЕНСТВИЕ

ВОДОСВЕТ ЗА ЗДРАВЕ И БЛАГОДЕНСТВИЕ

 

ЧЕТИРИ ПОКОЛЕНИЯ ОТ СЕМЕЙСТВОТО НА КТИТОРИТЕ УЧАСТВАХА В ПРАЗНИКА. На снимката - МАЛКАТА МАРИАНА ЦЕЛУВА КРЪСТА, А ЗАД НЕЯ СА СЕСТРА Й, МАЙКА Й, БАБА Й И ПРАБАБА Й

ЧЕТИРИ ПОКОЛЕНИЯ ОТ СЕМЕЙСТВОТО НА КТИТОРИТЕ УЧАСТВАХА В ПРАЗНИКА. На снимката – МАЛКАТА МАРИАНА ЦЕЛУВА КРЪСТА, А ЗАД НЕЯ СА БРАТЧЕТО Й, МАЙКАТА, БАБАТА И ПРАБАБАТА

 

ЧЕШМАТА, ОТ КОЯТО ТЕЧЕ ВОДА И ВИНО

ЧЕШМАТА, ОТ КОЯТО ТЕЧЕ ВОДА И ВИНО

Споделяне